Bemutatkozónk

Arany Griff Rend

Rendünk vezetője Sashalmi-Fekete Tamás történész, aki Magyarország egykor legnagyobb létszámú és a legtöbbet fellépő lovagrendjének, a kaposvári Fekete Hollók Rendjének alelnöke, majd elnöke volt 2002-től 2012-ig. 16 megyében közel 500 fellépést szervezett csapatának. Külföldi fellépéseken is öregbítették a magyar katonai hagyományőrzés nevét 2008-2012 között: Fülek (Szlovákia), Barnbach (Ausztria) és Spilimbergo (Olaszország), Kapronca és Sveta Helena (Horvátország) városai várták csapatukat. Sashalmi-Fekete Tamás történész a dél-dunántúli középkori hagyományőrzés kibontakoztatása mellett több Magyarországon elindított, országos szintű kezdeményezés atyja. Többek között a Visegrádi Nemzetközi Palotajáték csatajelenet szervezője két évben, a Patcai Országos Lovagrendi Találkozók főheroldja, főszervezője (pl. ostromok) volt több ízben – legutóbb 2012-ben. 2008-ban, a Reneszánsz Évében az ún. „Mátyás Ünnep” megálmodója, szervezője, mely alkalommal dicső királyunk megválasztásának 550. évfordulóját ünnepelték meg a magyar hagyományőrzők Buda várának falai között.

Miértek és hogyanok…

            2011 nyarán jött az ötlet, hogy Székelyföldön a gyergyói, s csíkszéki Csabafiakon kívül nincsen még középkori katonai hagyományőrző csoport. Ezért úgy döntöttünk, hogy a magyarországi 10 éves tapasztalat és rengeteg fesztivál, palotajáték, fellépés alapján elindítunk egy székely-magyar hagyományokra épülő harcművészeti iskolát. Társaságunk Székelyudvarhely székhelyű, 2012. október 1-én indultak el rendszeres edzéseink. Tradicionális középkori székely, magyar és európai harcművészettel foglalkozunk.

Az Arany Griff Rendje olyan székely középkori hagyományőrző szervezet, mely hiteles történelmi források alapján és a helyi hagyományokra épülve valósítja meg a középkor had-, és harcművészetét. A XV. századi székely és erdélyi magyar katonai hagyományokat, harcászati kultúrát elevenítjük fel.

Tovább …