Reprezentarea Ardealului şi Ținutului Secuiesc

Noi am folosit ca modele pentru arme din colecția Muzeului Național Secuiesc, și decretul Dietei din Târgu Mureș anul 1536. Acesta din urmă explică în detaliu cum trebuie să apară luptătorii secui din diferite straturi sociale pe lustră. Pe baza descoperirilor arheologice găsite aici, gresie și fresce medievale luptătorii de aici puteau folosi tip armură atât de stil vestic (armură, sabie lungă cu două tăișuri, formă de scut) cât și din Orientul Mijlociu (tipuri de arc, pălărie de formă conică, buzdugan tip cunic).

Nobilimea maghiară ardelenească, primorii secui și cavaleria purtau armură grea, fac dovadă dalele de gresie găsite în cantități mari, dar, de asemenea, regulamentele dietelor. Având în vedere numărul mare de descoperire a săbilor cu două mâini, datate sec. XIV-XV, este arma de bază a cavalerilor și primorilor secui ai secolului secol.

Pe baza reprezentărilor frescelor și a parametrilor crenelurilor din zidurile bisericilor din Ținutul Secuiesc, putem reconstrui bazele arcul tradițional și tir cu arcul. În tehnica tirului cu arc, secuimea folosea un stil aparte estic, în formă de semi lună lateral cu o așazisă bătăie spre inimă (nervul tras în piept). Printre altele, mărimea arcurilor este încă supusă unor dispute științifice. În teza de doctorat al lui András Sófalvi este posibil o abatere de la dimensiunea tradițională a arcului maghiar, deoarece un mic arc în apărarea bisericilor fortificate și castelelor ar putea fi un avantaj în luptă.

Frescele pot contribui, de asemenea și la recrearea îmbrăcămintei militare medieval secuiesti. Este foarte răspândit în zona noastră frescele cu reprezentări a legendei Sf. Vasile, care descriu lupta dintre cavalerul regelui și a cunului, care răpește fata. Îmbrăcămintea cunului putea fi similară cu cea a secuilor, că maestrii frescelor locale aveau pe acestea ca model. Potrivit experților, așa-numită modă cunică era răspândită pe întreg teritoriul Regatului Maghiar, secuii purtau robe orientale (caftan) în Evul Mediu.

În Cronica Pictată de la Viena regăsim o reprezentare a secuiului, considerat luptător cu caftan roșu, la vedere cu sabia, lângă regele Ludovic I al Ungariei (la mâna stângă). În conformitate cu frescele medievale, strămoșii noștri purtau și armură din pânză. În descrierile istoriei militare europene sunt numite gambeson, în descrierile istoriei interne numite ca bambusium sau joppe. Ea amortizează corpul si protejează efectele armelor de strivire. Armura din piele era cel mai frecvent tip de armură din epocă a secuimii, deoarece au avut o mulțime de materii prime, fiind deținătorii de bovine, cai. În același timp au folosit ca armă eficientă săbii lungi cu două tăișuri.